Renovasjon på Romerike
Det er kommunene som har det overordnede ansvar for å etablere forsvarlige renovasjonstjenester til sine innbyggere. De fleste kommunene på Romerike har engasjert private renovatører til å samle inn husholdningsavfallet fra husstandene. Avfallet blir så transportert til to interkommunale avfallsselskap, som ivaretar øvrig sortering, videreforsendelse, lokal behandling og deponering (gjelder 12 av de 14 kommunene på Romerike) har således satt ut mottak og behandling av sitt husholdningsavfall til følgende interkommunale selskaper:
- ROAF (Romerike Avfallsforedling IKS): Kommunene Aurskog-Høland, Enebakk, Fet, Gjerdrum, Lørenskog, Nittedal, Rælingen, Skedsmo, Sørum og Rømskog.
- ØRAS (Øvre Romerike Avfallsselskap IKS): Kommunene Eidsvoll, Hurdal, Nannestad og Ullensaker.
- Nes kommune har eget anlegg for mottak, sortering, behandling og deponering: Esval Miljøpark.
Arbeidsdeling mellom kommuner, interkommunale avfallsselskaper og private leverandører
Typisk arbeidsdeling i kommunene på Romerike er slik:
- Forvaltning, finansiering og gebyrinnkreving: I egen regi («teknisk etat»).
- Overordnet planlegging: Hovedsakelig i regi av ROAF og ØRAS, i samarbeid med eierkommunene.
- Innsamling av husholdningsavfall: Private renovatører (ute på anbud).
- Mottak, sortering, behandling, videreforsendelse til resirkulering/forbrenning samt deponering av restavfall: ROA FIKS og ØRAS IKS, unntatt og Nes kommune, som utfører dette i egen regi.
- Informasjon: Hovedsakelig i regi av ROAF og ØRAS, men med noe supplement fra eierkommunene.
Finansiering av kommunal renovasjon
I henhold til norsk lov har kommunene rett og plikt til å kreve inn 100 % av alle kostnader forbundet med planlegging, bygging og drift av renovasjonsordning i kommunen. Betalingen skjer gjennom årlige renovasjonsgebyrer til samtlige abonnenter. Det er kommunens politikere som fastsetter gebyrene.
Statistikk
I følge SSB ble det i 2014 ble det generert 11,9 millioner tonn avfall. Dette tilsvarer omtrent vekten av vannet i 3 000 olympiske svømmebasseng, eller 3 ganger vekten av personbiler registrert i Norge. Det er et nasjonalt mål at veksten i totale avfallsmengder skal være vesentlig lavere enn den økonomiske veksten. BNP har i perioden 2013-2014 økt med i overkant av 2 prosent. Andelen avfall som gjenvinnes, er stabil: Den totale gjenvinningen av ordinært avfall til kjent håndtering var for 2014 på 80 prosent, og har gått ned en prosent fra året før. I mengde utgjør dette 8,1 millioner tonn, av totalt 10,1 millioner tonn. I 2014 ble 37 prosent av ordinært avfall materialgjenvunnet, mens 29 prosent ble regnet som energigjenvunnet. Totalt ble 37 prosent av alt ordinært avfall sendt til forbrenning. Det regnes her med en energiutnyttelsesgrad på 78 prosent.
Det er etablert flere statlige returordninger for ulike typer avfall, eksempelvis bilvrak og elektroprodukter. Oppgaven for den kommunale renovasjonen blir å utnytte maksimalt de ressurser som finnes i det øvrige avfallet, som samles inn gjennom kommunale renovasjonsordninger. Sortering av husholdningsavfallet kan gjøres i den enkelte husstand og på sorterings-/gjenvinningsstasjoner i kommunene. Målet er å utnytte mest mulig av ressursene på en økonomisk og miljømessig optimal måte og å begrense mengden restavfall til deponi. For å lykkes med dette kreves medarbeidere med god kompetanse innen fagområdet renovasjon i tillegg til gode evner til å kommunisere med brukerne av renovasjonstjenestene; kommunens innbyggere.