Sirkulærøkonomi og avfall
Det har vært en fantastisk fin opplevelse å være i Brüssel! Vi har fått oppleve veldig mye forskjellig, som for eksempel å besøke Oslo-regionens Europakontor og Europaparlamentet. Vi fikk også oppleve byens kjente og mindre kjente sider, og hørt på spennende foredrag under oppholdet.

Ettersom Caroline og Hanna Cecilia har sine hovedperioder i Romerike Trainee hos et avfallsselskap, syntes vi at foredraget om sirkulærøkonomi og avfall er ekstra interessant. Miljøråd Hege Rooth Olsbergsveen fra Norges delegasjon til den europeiske union presenterte temaet. Sirkulær økonomi og håndtering av avfall er et viktig og fremtidsrettet fagområde som har et stort miljømessig potensial. EU jobber mye med disse fagområdene og la frem en handlingsplan i 2015.
Sirkulær økonomi handler om å utnytte ressursene, holde dem i kretsløpet og at det skal genereres minst mulig avfall. Naturressurser og andre ressurser kan holdes i kretsløpet gjennom ombruk, reparasjon, oppgradering og materialgjenvinning. Sirkulær økonomi vil også bidra til økonomisk vekst – hele 26,7 mrd. Euro, og 144 000 nye jobber i 2035. Ved å fokusere på sirkulær økonomi kan opp mot 500 mill. tonn CO2-ekvivalenter unngås i perioden 2015-2035.
For at det skal oppstå minst mulig avfall jobber EU-kommisjonen med å redusere matsvinn. I tillegg er det stort fokus på håndtering av plast og å redusere forekomsten av mikroplast i naturen. Her ble særlig bildekk som kilde til mikroplast lagt frem. Foredragsholderen fikk også påpekt at produsenter av emballasje må ta mer ansvar i håndteringen av avfallet som oppstår fra egenproduserte produkter. Dette er et viktig bidrag for å bedre resirkuleringen av for eks. plastavfall. Samtidig er det viktig å ivareta tilgangen på kritiske råvarer, som for eks. fra Kinas ressurser. Fremtidens bygninger og anlegg skal være bærekraftige og motstå fremtidige klimaendringer. Biomasse og biobaserte produkter er en viktig ressurs og en fornybar energikilde som bør inngå i samfunnet i større grad.
Det er tydelig at sirkulær økonomi og avfallshåndtering er et viktig og fremtidsrettet tema for EU. Dette vises blant annet i EUs nye mål for avfallshåndtering; innen 2035 skal 65 % av avfallet gå til materialgjenvinning. Håndtering av utsortert matavfall skal være på plass innen 2023. Innen 2020 skal håndtering av tekstiler og farlig avfall være på plass. Maks 10 % av avfallet skal deponeres innen 2035. Økt materialgjenvinning og ombruk krever tiltak. Dette vil ha stor betydning for Norge og norske kommuner som må omstille seg i løpet av kort tid. Økt ressursutnyttelse og verdiskaping vil bidra til nye arbeidsplasser i Norge.
Sirkulærøkonomi er fremtiden! Avfall er ikke lenger bare avfall, men en ressurs som skal gjenbrukes.
Vi takker for en spennende og inspirerende tur, og tar med oss tillært kunnskap videre.
Caroline og Hanna Cecilia