Triangulum – prosjekter til etterfølgelse
Vi har vært så heldige å få være med på tur til Brüssel, til Osloregionens Europakontor der vi blant annet hadde mange gode gjesteforelesere som kunne fortelle om mange sider av EU og det tilknyttede internasjonale samarbeidet innad i Europa.
Et av foredragene omhandlet Triangulum og var veldig interessant. Det var en representant fra Stavangerregionens Europakontor, Maja Busch Sevaldsen, som holdt det for oss. Noe av det spennende med temaet er at Triangulum er en del av Horisont 2020, som er det største forsknings- og innovasjonsprogrammet i EU noensinne! Det utgjøres av omtrent 800 milliarder norske kroner i finansiering over syv år, fra 2014-2020, altså er det snakk om svært mye penger til forskning. Triangulum i seg selv omfattes av 29 millioner Euro, eller omtrent 280 millioner norske kroner. Et annet hovedpoeng er at det er Stavanger, som sammen med Eindhoven og Manchester, som står i sentrum ved at disse er fyrtårnbyer – de skal være eksempler til etterfølgelse. Noe annet spesielt med Triangulum er at det er det største og første innovasjonsprosjektet i Europa innen smarte byer og det har et demonstrasjonselement der byene nettopp skal vise fram løsningene i praksis ved å gjennomføre disse. Man får altså se løsningene i praksis når prosjektet er ferdig. Energieffektivisering, mobilitet og IKT og foreningen av disse skal implementeres i de nye løsningene.
Eksemplene som er i fokus og som skal demonstreres i Stavanger er:
- Innovative smarte bygg med løsninger innen energiforbruk, varmestyring, lys og luft.
- Ny energisentral med hovedsakelig fornybare energikilder for å redusere CO2-utslipp, for å forbedre varmegjenvinning og energieffektivisering. Denne er basert på varmegjenvinning fra avløpsvann og er Stavanger kommune sitt bidrag i prosjektet. Her gis varme og kjøling til tre av kommunens administrasjonsbygg.
- Batteridrevne busser. Mye av fokuset til dette eksemplet er infrastrukturen når det gjelder ladingen av el-kjøretøy.
- Samling av data i store mengder og deling av dette i prosjekter gjøres i Triangulumprosjektet ved Universitetet i Stavanger for at blant annet følgebyene skal kunne gjennomføre samme prosjekter som fyrtårnbyene.
- Deling av kunnskap fra prosjektet i Norge og i utlandet som et digitaliseringseksempel ved Greater Stavanger.
Dette er eksempler på svar til EUs syv samfunnsutfordringer. Det er blant annet dette som gis tilbake for midlene som tildeles fyrtårnbyene. Prosjektet Triangulum foregår over 60 måneder, og ble startet i 2014. Aktørene ferdigstiller sine prosjekter i 2018, så de er å se i Stavangerområdet.
Det er tydelig på foredragsholderen at prosjektet har betydd mye for Stavangerregionen. Ikke minst har det ført til økt synlighet for regionen internasjonalt, noe som er en stor verdi for enhver region. Prosjektet sørger for store ringvirkninger lokalt i Stavangerregionen, der lokalt næringsliv vokser og lærer, der kunnskap og erfaring på flere plan følger med prosjektet.
Videre er det mange som ser til Stavanger og samarbeidet mellom privat og offentlig sektor i prosjektene og ønsker å lære av dette. Dette er noe som har relevans i alle regioner, også på Romerike!
En forutsetning for at de har lyktes er ildsjeler, forståelse og engasjement, forskning på svært høyt nivå, samt næringsliv med høy konkurranseevne, og forankring hos politikerne.
Vi takker for et spennende foredrag, prosjektet er noe til etterfølgelse!