Kort om ROAF
Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF) er et interkommunalt avfallsselskap for 10 kommuner på Nedre Romerike. ROAF drifter Norges med moderne ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall, åtte gjenvinningsstasjoner, Bøler avfallsdeponi og over 200 returpunkter for glass- og metallemballasje.
Hei, Caroline! Hva er din stilling nå?
Jeg er trainee i ROAF hvor jeg jobber på avdeling Deponi og drift. Her jobber vi både med det aktive deponiet her på Bøler og seks nedlagte deponi. Jeg har vært hos ROAF et halvt år og nå skal jeg rullere 15 februar til Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS) og være der i 7 måneder, før jeg skal tilbake til ROAF igjen.
Kan du fortelle litt om deg selv?
Jeg er 28 år gammel, fra Karmøy i Rogaland. Jeg har en bachelor i Europastudier og en mastergrad i Industriell Økologi, begge deler fra NTNU i Trondheim. Nå bor jeg på Grønland i Oslo, og trives veldig godt i byen! Her har jeg begynt på et bedriftslag i håndball og nå nylig startet vi bedriftslag i fotball på ROAF.
Hvordan er en dag på jobb på ROAF?
Jeg er så heldig at jeg får lov til å være med på akkurat det jeg har lyst til, og dermed er arbeidsdagene veldig varierte. Deponi og drift jobber både på kontor og ute i drift, dermed jobber vi både ute og inne. En dag kan jobben kun være ute i felt, mens en annen dag er det kun møter og kontorjobbing. Arbeidsoppgavene har også vært veldig varierte og ikke minst lærerike. Jeg har jobbet mye med anskaffelser, tatt vannprøver og analysert disse, reist på seminar og kurs, jobbet med energiledelse og generelt lært veldig mye om avfallsbransjen. Før jeg begynte her hadde jeg lite kjennskap til avfallsbransjen og alt det innebar. Et slikt forhold tror jeg mange har til denne bransjen, da mye av det de gjør er oppgaver som er lite synlige og folk tar for gitt. Avfallsbransjen er så mye mer! I ROAF jobbes det først og fremst med foredling av ressurser i form av ombruk og gjenvinning. I tillegg jobbes det mye med spennende dagsaktuelle prosjekter. Eksempler på dette er produsentpåvirkning gjennom Design for Recycling, innovasjonsarbeid for å finne nye løsninger for å hindre plast i havet og ny renseteknisk løsning med bruk av mikroalger i vannrensing. I tillegg jobbes det med en aktiv miljøovervåkning av luft, jord og vann. (Artikkelen fortsetter under bildet)
Hvorfor søkte du Romerike Trainee?
Jeg hadde hørt om diverse traineeprogram før jeg fant Trainee Romerike. Romerike Trainee har fokus på flere forskjellige fagområder og for meg var det fagområdene renovasjon, klima og miljø som gjorde dette traineeprogrammet spesielt interessant. I tillegg er jo Romerike veldig sentralt, og jeg hadde veldig lyst til å flytte til Oslo. Traineeprogrammet har til nå overgått alle forventninger, og det har gitt en unik inngang til arbeidslivet.
Hva har overrasket deg mest i arbeidslivet generelt og avfallsbransjen spesielt?
Det som har overrasket meg mest er variasjonen på arbeidsoppgavene og fleksibiliteten til å bli med på det man syns er spennende. Et annet aspekt er antallet aktører som er involvert i virksomheten til ROAF. ROAF er et interkommunalt selskap og derfor er det mange aktører med i alle prosesser og arbeidet som gjøres er utrolig omfattende. I tillegg er arbeidsmiljøet i ROAF veldig godt, og jeg er så heldig å få jobbe med utrolig kule og imøtekommende kollegaer.
Avfallsbransjen er en veldig fremoverlent og innovativ bransje hvor det stadig kommer nye løsninger og muligheter. Bransjen jobber for å gjøre livet så enkelt så mulig for kundene og gjøre dette på en måte som har mest mulig positiv innvirkning på miljøet. I ROAF jobbes det kontinuerlig med holdningsskapende arbeid for å øke materialgjenvinningsgraden.
Takk for praten!