Fredag 4. november hadde traineekullet 2015-2017 presentasjon av fellesprosjektet. Traineene har jobbet jevnt med oppgaven det siste året, og resultatet ble veldig bra. Arrangementet ble holdt på Kunnskapsbyen Lillestrøm komferansesenter og startet med minglelunsj og gode muligheter for nettverksbygging. De inviterte var blandt annet traineenes fagveiledere, kommunaldirektører for teknisk sektor for kommunene på Romerike, representanter fra IKS’ene på Romerike (bla. NRV/NRA og ROAF) ingeniører fra kommunene på Romerike som jobber innen VA, miljø, plan og byggesak.
Trykk her for å åpne fellesprosjektet «overvannsveileder» i PDF-versjon: romerike-trainee-fellesoppgave-kull-2015-2017
Sammendrag
Samfunnet blir stadig mer urbanisert, og fortetting er utbredt praksis i kommunene. Dette medfører at tettbebygde strøk blir enda tettere, med den konsekvens at områder der vann tidligere kunne sive ned i bakken dekkes av asfalt og betong. De urbane områdene blir også større i utstrekning. Denne ekspansjonen medfører at det under regnvær samles enorme mengder vann på bakkens overflate da vannet har færre muligheter til å trekke ned i bakken. Samtidig som denne samfunnsutviklingen finner sted, opplever vi at klimaet endrer seg. Noen av konsekvensene av klimaendringene er at regnværsepisoder vil komme oftere, ha høyere intensitet og vare lengre enn tidligere.
Kombinasjonen av urbanisering og klimaendringer krever at vi i større grad klarer å håndtere nedbøren ved hjelp av andre metoder enn de konvensjonelle rørsystemene under bakken. For å få til dette er vi avhengige av at alle instanser har vannhåndtering i tankene når det planlegges nye tiltak. Det finnes mange måter å løse utfordringene på, og noen av de mulige løsningene belyses i denne veilederen. Veilederen er formet slik at den skal kunne være til nytte for alt fra privatpersoner til utbyggere og kommuner, og er delt i tre deler. Del 1 fokuserer på hvilke muligheter kommunen som ansvarlig myndighet har for å håndtere overvannet, og hvilket regelverk de må forholde seg til. Del 2 er rettet mot utbygger, og belyser hensyn som må tas i byggeprosessen og til ferdige bygg, og hva slags løsninger man kan ta i bruk for å håndtere overvannet. Del 3 gir tips om hva kommunen kan kreve av grunneiere og inneholder forslag rettet mot privatpersoner for at de skal kunne ta hånd om overvannet på sin egen tomt.